Uneori avem senzația că timpul curge prea repede. Parcă ieri strângeam masa de Crăciun iar acum ne pregătim de Paște. Nu-i nimic. Intindem iar mesele și ne ospătăm boierește, după gust și dupa poftă, cu produse de sărbatoare de la Hanul Boieresc.
Avem și de post și de dulce, cum se zice. Iar când vine vorba de post, tratăm gustul și savoarea cu același respect pe care îl oferim preparatelor de dulce. Așadar, vă invităm să descoperiți o selecție specială de la Hanul Boieresc, menită să vă aducă aminte de gustul meselor de altă dată, când timpul parcă era mai blând.
de post
Memoria Gustului de Paște pune pe masă o discuție sinceră despre cum era Paștele "pe vremea mea", dar și ce putem face pentru a gusta mai mult Sărbătoarea, în lumea aglomerată în care trăim. Invitatul lui Alex este Cabral, o persoană care a trăit multe și care ne împărtășește o felie din amintirile sale bogate. Și chiar dacă nu este pasionat de mâncărurile de post, s-ar putea să devină, cu puțin ajutor de la Alex.
in cozonac
În acest episod al Memoriei Gustului de Paște, vei afla istoria unui preparat emblematic pentru mesele de Paște.
Invitata lui Alex este antropologul culinar Adriana Soholodeanu, un adevărat ghid al gustului, dacă vrem să cunoaștem influențele culturale asupra bucătăriei românești. Și ca la orice masă cu Alex, vei descoperi cum un preparat clasic poate să reînvie sub o formă modernă, dar cu același ADN al gustului pe care îl iubești.
cu 30% grasime
Un boier din zilele noastre trebuie să știe că o smântâna cu 30% grăsime e mai cremoasă și mai gustoasă decât o smântână obișnuită. Asta conferă o textură mai buna și mai multă savoare preparatului pe care îl pregătește.
romanesc
Pe masa boierului orezul nu trebuie să fie mare filozofie, dar și la orez trebuie să fii atent, mai ales când poți să alegi unul produs chiar la noi.
branza
Inima boierului caută gustul preparatelor din copilărie, la fel ca orice om. Covrigeii cu brânză sunt preparatul care amintește de zilele minunate ale copilăriei, când sărăturile făceau pofta și deliciul gustărilor de peste zi.
chimen
Inima boierului caută gustul preparatelor din copilărie, la fel ca orice om. Covrigeii cu brânză sunt preparatul care amintește de zilele minunate ale copilăriei, când sărăturile făceau pofta și deliciul gustărilor de peste zi.
spirala cu crema
Boierul care se respectă știe că trebuie să-si facă toate poftele, inclusiv cele de dulce.
umplute
Ne aduc aminte de copilărie și sunt nelipsite la reuniunile de familie. Păcat că dispar repede.
de biscuiti
Un alt „dulce” pe placul boierului este salamul de cacao, ceva ce aduce aminte de copilărie mai repede decât un album de amintiri.
nuca, stafide si cacao
Când vine vorba de cozonac, boierul caută cozonacul perfect, cu umplutură din plin: nucă, stafide și cacao, pentru a echilibra la fix textura miezului pufos.
cu crema de caise
Placerea cremei de caise este cel mai asteptat lucru, cand deschizi o cutie cu barcute.
cu crema de visine
Gustul intens de vișine completează perfect învelișul moale al bărcuței și este pe placul oricărui boier.
cu stafide
Poți să faci un fursec bun să fie și mai bun? Da. Pui stafide și iese fursec boieresc.
naturale
Naturale, fără conservanți, cu extracte naturale pentru un organism sănătos, siropurile noastre boierești aduc bucurie în fiecare bucătărie cu suflete de oameni mari sau mici.
si sfecla rosie
Sănătate curată pe masa boierului, sucul de mere și sfeclă roșie nu trebuie să lipsească.
si piersici
Și mere și piersici, pentru că viața boierului să fie de două ori mai gustoasă.
si coacaze negre
Boierul iubește fructele de pădure, așa că vrea să le simtă din plin, chiar dacă au ieșit din sezon.
cirese amare
O dulceață de cireșe amare care se respectă pornește de la folosirea unor fructe atent selecționate, mai ales când are pretenții boierești.
gutui
Boierului îi place dulceața specială, ca să aibă cu ce se lăuda. O astfel de dulceață este cea de gutui cu miez de nucă prăjit.
prune
Dulceața de prune îți amintește instant de zilele lungi din copilărie în care te jucai de dimineața până seara, iar apoi ai tăi îți pregăteau câteva felii zdravene de pâine cu dulceață.
coacaze
Boieria la dulceață se simte la textura. Cu cât mai fină, cu atât mai potrivită dulceața pentru clătite sau prăjituri.
Boierii se simt bine împreună, mai ales când se laudă fiecare cu bucatele puse pe masă. Iar uneori, lauda de sine, chiar miroase bine, mai ales când pui pe masă un lichior fin de caise, la 28 de grade.
O vorbă veche din popor zice că lichiorul de vișine e un moft necesar pe masa fiecărui boier. La 28 de grade e tocmai bun să ne delecteze cu cele mai sincere arome.
Ca un prieten bun la masa boierului, rachiul de prune nu dezamăgește niciodată, mai ales când nu e nici prea tare, nici prea slab, ci tocmai bun la 37,5 grade.
Boierie fină din afine. Așa se prezintă lichiorul de afine pe masa boierului de azi, o prezență nobilă și încântătoare.
asortate
Murăturile asortate sunt un preparat nelipsit la mesele de Sărbătoare, pentru că marele lor meșteșug culinar este să echilibreze gustul carnurilor grele, dând și mai multă savoare și prospețime preparatelor de sezon.
si visine
Sucul de mere și vișine este o băutură boierească care aduce împreună două dintre gusturile emblematice ale livezilor românești: dulcele nectarului de mere și acrul sucului de vișine, într-o combinație de pofte mari și pahare umplute ochi.
cu crema de zahar Ars
Ti-am pregatit o prajitura care sa-ti aminteasca de copilarie. Din ingrediente atent selectionate, direct pe masa ta.
mac/nuca
Cozonacul de origine maghiara satisface pofta de dulce si e sanatos. Merge la cafeaua de dimineata sau dupa o masa.
O gustare boiereasca pentru ocazii sau inlocuitor de masa cand esti pe fuga, saratelele sunt coapte de noi si se mananca proaspete si crocante